Składniki:
- 40 dag makaronu rurki karbowanego
- czerwona cebula
- mały por
- pół słoiczka marynowanej papryki
- kilka gałązek tymianku
- 3–4 łyżki zielonych oliwek
- 2–3 ząbki czosnku
- biały ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą, dobrze osącz, ostudź.
- Por obierz z uszkodzonych liści, pokrój w cienkie talarki, ułóż na sicie, przelej wrzątkiem. Cebulę obierz, rozetnij na pół i pokrój w cienkie talarki. Osącz z zalewy paprykę, pokrój w paseczki.
- 2 łyżki octu winnego wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz listkami tymianku. Utrzyj z odrobiną soli i pieprzu, dodaj 3–4 łyżki oliwy.
- Makaron wymieszaj z cebulą, porem, papryką i oliwkami. Polej przygotowanym sosem. Sałatkę ewentualnie udekoruj gałązką tymianku.