Sałatka makaronowa z papryką, z oliwkami i listkami bazylii

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 25 dag makaronu, np. rurki
- 2 średnie czerwone cebule
- duża czerwona i żółta papryka
- 20 czarnych oliwek
- 20 dag fety w kosteczkach
- szklanka listków bazylii

Sos:
- 10 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego białego
- rozgnieciony mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przelej zimną wodą na sicie, dokładnie osącz i ostudź.

2. Warzywa obierz, oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a papryki w paseczki. Oliwki przekrój na pół. Fetę starannie osącz z zalewy.

3. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. Składniki sosu wymieszaj, dopraw i polej sałatkę. Jeszcze raz wymieszaj i po 10 minutach podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA