Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Jeżeli będziesz mieć kłopot z kupieniem świeżego szpinaku, dodaj do sałatki szpinak mrożony

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

fot. A. Rogalski

Przygotowanie 25 min
Pieczenie boczku ok. 15 min
Porcja ok. 470 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 10 dag młodych listków szpinaku
- 5 kromek chleba tostowego
- 10 cienkich plasterków surowego boczku
- szklanka wiórków parmezanu
- 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
- 7 łyżek oleju
- łyżka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Z kromek chleba odetnij skórki, miąższ pokrój w kostkę. Polej 2 łyżkami oleju i usmaż na rumiano na patelni.

2. Plasterki boczku przekrój na pół, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku na rumiano. Pozostały olej połącz z miodem, sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z opłukanym szpinakiem, przełóż do miski, posyp grzankami, prażonymi orzechami, parmezanem i obłóż boczkiem.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami