Sałatka portugalska z owocami morza

Zamiast octu winnego do sosu możesz dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny

Sałatka portugalska owocami morza

Sałatka portugalska owocami morza

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 6 porcji:

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 mała cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 5–6 paluszków krabowych
  • 20 dag małży ze słoika
  • 20 dag drobnych krewetek w zalewie lub mrożonych
  • 12 sztuk krewetek tygrysich obranych, ugotowanych i zamrożonych (lub surowych zamrożonych)
  • 6–8 łyżek oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • tymianek lub inne ubione zioła
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:
  1. Warzywa umyj, oczyść, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokrój w plasterki. Małże osącz z zalewy.
  2. Krewetki osącz z zalewy, a mrożone gotowane rozmroź, opłucz i osącz. Jeżeli nie były gotowane, obgotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie aromatyzowanej skórką cytrynową i gałązką tymianku lub innych ulubionych ziół. Krewetki tygrysie obrane i ugotowane rozmroź, opłucz, osusz. Jeżeli były surowe, po rozmrożeniu obierz z pancerzyków, usuń ciemne żyłki przewodu pokarmowego, pozostaw ogony. Włóż do wrzątku aromatyzowanego ulubionymi przyprawami. Obgotuj przez 3 minuty. Osącz.
  3. Składniki włóż do miski. Oliwę wymieszaj z octem winnym. Dodaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Polej na sałatkę.

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie