Co zrobić z rabarbaru? Przepisy na dania z rabarbarem

Co zrobić z rabarbaru fot. Adobe Stock, VICUSCHKA
Co zrobić z rabarbaru? Najpopularniejszym przepisem jest ciasto z rabarbarem na oleju oraz tarta. Ale z tego warzywa możesz również przygotować pyszne domowe sosy i przetwory - kompoty czy dżemy.
Małgorzata Machnicka / 07.05.2021 12:12
Co zrobić z rabarbaru fot. Adobe Stock, VICUSCHKA

Nie wiesz, co zrobić z rabarbaru? Możesz z niego przygotować pyszne drożdżowe ciasto, dodać do tarty albo przyrządzić orzeźwiający napój.

Rabarbar to warzywo, które można wykorzystać do wielu smacznych dań. Ma delikatnie kwaskowaty smak, dlatego też można zajadać się nim na surowo, z odrobiną cukru dla smaku.

Rabarbar dodaj do ciast, deserów, soków z malin, owocowych win, możesz zrobić z niego kompoty i dżemy. Zobacz, jakie dania z rabarbarem możesz przygotować samodzielnie w domu!

Spis treści:

  1. Tarta z rabarbarem
  2. Ciasto z rabarbarem
  3. Kompot z rabarbaru

Przepis na tartę z rabarbarem

Jednym z najpopularniejszych przepisów na rabarbar jest tarta - to idealny deser po popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 3 łyżki grubego cukru do posypania,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
  2. Do miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, cukier puder, szczyptę soli, jajko i śmietanę.
  3. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na 2 godziny do lodówki.
  4. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm (odrobinę zostaw na kruszonkę). Wyłóż nim dno formy na tartę i ponakłuwaj widelcem.
  6. Na cieście ułóż kawałki rabarbaru. Całość posyp cukrem i zetrzyj pozostałą część ciasta na wierzch.
  7. Tartę z rabarbarem wstaw do piekarnika na 30 minut. 

Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju

Z rabarbaru możesz również przygotować pyszne ciasta: drożdżowe i na oleju. Rabarbar warto łączyć z truskawkami - będzie miało słodszy smak.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia i sól i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
  4. Dodaj śmietanę i rabarbar. Całość wymieszaj łyżką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 40 minut. 
  6. Ciasto z rabarbarem przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

przepis na ciasto z rabarbarem
fot. Ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Przepis na kompot z rabarbaru

Co jeszcze możesz zrobić z rabarbaru? Doskonałe przetwory! Kompoty, dżemy, chutneye. Rewelacyjnie smakują również nalewki z rabarbaru.

Składniki:

  • 10 łodyg rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 3 litry wody,
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  2. Zagotuj wodę z cukrem. 
  3. Do syropu wrzuć rabarbar i dodaj sok z cytryny.
  4. Całość gotuj około 20 minut i wystudź. 
  5. Kompot z rabarbaru podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

Więcej pomysłów na to, co można zrobić z rabarbaru:

Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
Przepis na idealny dżem z rabarbaru: słodko-kwaśny dodatek do tostów, ciast i deserów. Wykorzystaj dobrze sezon na rabarbar
Domowy dżem z rabarbaru (lub konfiturę) przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Lekko kwaskowaty smak idealnie pasuje do słodkich naleśników, gofrów czy jako dodatek do ciast na zimno. Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, dlatego już teraz wykorzystaj go do przygotowania pysznej konfitury. Możesz do przepisu dodać także truskawki.
Przetwory z rabarbaru: zbiór sprawdzonych przepisów na chutney, kompot, dżem i nie tylko
Przetwory z rabarbaru: zbiór sprawdzonych przepisów na chutney, kompot, dżem i nie tylko
Przetwory z rabarbaru to sposób na cieszenie się smakiem tego sezonowego warzywa przez okrągły rok. Przygotuj je w wersji słodkiej lub wytrawnej - aromatyczny chutney z rabarbaru to świetny dodatek do mięs. Kompot z rabarbaru nadaje się do spożycia od razu, ale możesz też zapasteryzować go na zimę.
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju - 2 najłatwiejsze i szybkie przepisy
Ciasto z rabarbarem i budyniem na oleju przygotujesz w 15 minut. Takie ciasto powinno spędzić w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
Wilgotne ciasto z rabarbarem - 3 przepisy na pyszne ciasta
Wilgotne ciasto z rabarbarem - 3 przepisy na pyszne ciasta
Wilgotne ciasto z rabarbarem możesz przygotować na bazie ciasta ucieranego lub kruchego. Kwaskowaty smak rabarbaru możesz urozmaicić truskawkami albo słodkim, budyniowym kremem.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem - to możliwe!
Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem - to możliwe!
Sezon na rabarbar wciąż trwa! Przygotuj ciasto drożdżowe z rabarbarem bez wyrabiania! Szybkie i prosta wersja również z rabarbarem i pianką budyniową!
Zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem z fit kruszonką! Pyszna!
Zobacz, jak zrobić ciasto z rabarbarem z fit kruszonką! Pyszna!
Rabarbar jest najczęściej dodawanym warzywem do wypieków na słodko. Sprawdź, jak zrobić typowe ciasto ucierane lub biszkoptowe z kruszonką!
RABARBAR: tarta z rabarbarem, rabarbar z kruszonką i inne
RABARBAR: tarta z rabarbarem, rabarbar z kruszonką i inne
Rabarbar to doskonałe letnie warzywo, które ciekawie komponuje się w deserach i napojach – sprawdź nasze przepisy!
CIASTO Z RABARBAREM: ciasto z rabarbarem i truskawkami
CIASTO Z RABARBAREM: ciasto z rabarbarem i truskawkami
Ciasto z rabarbarem to kwaśno-słodki wypiek, który doskonale smakuje w połączeniu z owocami. Sprawdź nasze przepisy!
Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z rabarbarem - przepis składniki i przygotowanie
Warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa!
Tarta z rabarbarem i serem - przepis
Tarta z rabarbarem i serem - przepis
Tarta z rabarbarem i serem to wspaniałe ciasto na wiosenny czy letni podwieczorek!
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem to dobry pomysł na pyszną kolację!
Chutney rabarbarowy - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Chutney rabarbarowy - sprawdź przepis na pyszne danie z rabarbaru!
Chutney z rabarbaru do mięs
Chutney z rabarbaru do mięs
Oto przepis na świetny sos do mięs - chutney z rabarbaru.

Redakcja poleca

REKLAMA