Nie wiesz, co zrobić z rabarbaru? Możesz z niego przygotować pyszne drożdżowe ciasto, dodać do tarty albo przyrządzić orzeźwiający napój.
Rabarbar to warzywo, które można wykorzystać do wielu smacznych dań. Ma delikatnie kwaskowaty smak, dlatego też można zajadać się nim na surowo, z odrobiną cukru dla smaku.
Rabarbar dodaj do ciast, deserów, soków z malin, owocowych win, możesz zrobić z niego kompoty i dżemy. Zobacz, jakie dania z rabarbarem możesz przygotować samodzielnie w domu!
Spis treści:
Przepis na tartę z rabarbarem
Jednym z najpopularniejszych przepisów na rabarbar jest tarta - to idealny deser po popołudniowej kawy.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki śmietany,
- 5 łodyg rabarbaru,
- 3 łyżki grubego cukru do posypania,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, cukier puder, szczyptę soli, jajko i śmietanę.
- Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na 2 godziny do lodówki.
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm (odrobinę zostaw na kruszonkę). Wyłóż nim dno formy na tartę i ponakłuwaj widelcem.
- Na cieście ułóż kawałki rabarbaru. Całość posyp cukrem i zetrzyj pozostałą część ciasta na wierzch.
- Tartę z rabarbarem wstaw do piekarnika na 30 minut.
Przepis na ciasto z rabarbarem na oleju
Z rabarbaru możesz również przygotować pyszne ciasta: drożdżowe i na oleju. Rabarbar warto łączyć z truskawkami - będzie miało słodszy smak.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g drobnego cukru,
- 100 ml oleju roślinnego,
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia i sól i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj śmietanę i rabarbar. Całość wymieszaj łyżką i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 40 minut.
- Ciasto z rabarbarem przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
fot. Ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Przepis na kompot z rabarbaru
Co jeszcze możesz zrobić z rabarbaru? Doskonałe przetwory! Kompoty, dżemy, chutneye. Rewelacyjnie smakują również nalewki z rabarbaru.
Składniki:
- 10 łodyg rabarbaru,
- 100 g cukru,
- 3 litry wody,
- odrobina soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
- Zagotuj wodę z cukrem.
- Do syropu wrzuć rabarbar i dodaj sok z cytryny.
- Całość gotuj około 20 minut i wystudź.
- Kompot z rabarbaru podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Więcej pomysłów na to, co można zrobić z rabarbaru: