Zupa szczawiowa z jajkiem Magdy Gessler

Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Idealna o tej porze roku, kiedy szczaw można własnoręcznie zebrać na łące.

fot. Shutterstock.com
  • liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem!
  1. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Posiekać.
  2. W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy szczawiowej, ciągle mieszając.
  4. Zupę szczawiową doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Podawać z połówkami jaj na twardo.
Autorką przepisu jest Magda Gessler

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl


 

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • szczaw 1 kg
  • bulion 1 litr
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • żółtka 4
  • jajka na ugotowane na twardo 4
  • masło 50 g

  • sól, pieprz i cukier do smaku
Oceń przepis 4 4 4 4 4 4 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
xxx2014.04.29 19:19
1 kg szczawiu to pewno duża reklamówka na 20 l zupy
Sawka2014.04.17 15:29
Ja lubię z dodatkiem ziemniaków, cebuli i koperku.
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem