Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie

Krem z dyni pachnąca curry - podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni
/ 04.09.2013 06:10
DRUKUJ PRZEPIS
Krem z dyni pachnący curry - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 75 min
Ilość kalorii: 470 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg dyni
  • duże kwaśne jabłko
  • duża cebula
  • ziemniak
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 6 łyżek łuskanych pestek dyni
  • sól
  • pieprz

Grzanki:

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na krem z dyni!

  1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj, smaż 3 min w garnku.
  2. Dodaj obraną pokrojoną dynię, jabłko i ziemniak.
  3. Posyp curry, smaż 3 min.
  4. Wlej bulion, gotuj 30 min. Zmiksuj, dopraw. 
  5. Na patelni zrumień pestki dyni.
  6. Chleb natrzyj czosnkiem, skrop olejem sezamowym, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze i piecz 5 min (180 st.).
  7. Zupę podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni.

Przepis z "Pani domu"



Sprawdź inne przepisy z dyni:

DRUKUJ PRZEPIS