Zupa pokrzywowa z wędzonką - przepis składniki i przygotowanie

Podawaj ją z ziemniakami lub pokrojonym w kostkę jajkiem!
Weronika Kwaśniak / 12.04.2016 06:28
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa pokrzywowa z wędzonką - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • cebula
  • łyżka masła
  • 25 dag świeżych, młodych liści pokrzywy
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sok z cytryny
  • łyżka mąki
  • po 50 ml śmietany kwaśnej i śmietanki kremówki
  • jajko
  • 5 dag wędzonki w plastrach
  • łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zupę pokrzywową z wędzonką!

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Zeszklij na maśle.
  3. Pokrzywę opłucz, osusz, oberwij listki, większe posiekaj.
  4. Dodaj do cebuli, przesmaż mieszając.
  5. Pokrzywę i cebulę zalej bulionem, gotuj 5 minut.
  6. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Mąkę rozprowadź śmietaną, śmietanką i jajkiem.
  8. Rozprowadź częścią wywaru, wlej do zupy, zagotuj.
  9. Wędzonkę pokrój w paski, zrumień na oleju.
  10. Zupę rozlej do miseczek, posyp wędzonką.
  11. Zupę podaje się z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami lub jajkiem.

Zobacz inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA