Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Zupa ogórkowa z ziemniakami fot. Fotolia
Ta zupa szybko zaspokoi głód i rozgrzeje nawet największego zmarźlucha. Przygotuj ją i rozkoszuj się tym tradycyjnym, niesamowitym smakiem!
Weronika Kwaśniak / 30.09.2014 15:50
Zupa ogórkowa z ziemniakami fot. Fotolia
Przygotowanie i gotowanie 80 min * 1 porcja – ok. 180 kcal

Składniki na 4 porcje zupy ogórkowej z ziemniakami:

  • ok. 25 dag wieprzowiny (np. żeberek, karkówki)
  • 1 listek laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pokrojona marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso opłucz, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę.
  2. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.
  3. Dorzuć seler, cebulę, marchew i ziemniaki, niech się gotują 20 min.
  4. Ogórki zetrzyj, przesmaż na maśle.
  5. Dodaj do zupy z czosnkiem, gotuj ok. 15 min.
  6. Dopraw, posyp koperkiem.
  7. Zupę ogórkową najlepiej podawać na gorąco. Smacznego!
Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz też:

Redakcja poleca

REKLAMA