Składniki na 4 porcje zupy ogórkowej z ziemniakami:
- ok. 25 dag wieprzowiny (np. żeberek, karkówki)
- 1 listek laurowy
- 2–3 ziarna ziela angielskiego
- 1 pokrojona marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso opłucz, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę.
- Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.
- Dorzuć seler, cebulę, marchew i ziemniaki, niech się gotują 20 min.
- Ogórki zetrzyj, przesmaż na maśle.
- Dodaj do zupy z czosnkiem, gotuj ok. 15 min.
- Dopraw, posyp koperkiem.
- Zupę ogórkową najlepiej podawać na gorąco. Smacznego!