Żur biały

Żur biały fot. STOCKFOOD/FREE
Tę zupę podaje się zwykle z pokrojonym, ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą albo ziemniakami. Te ostatnie można ugotować w zupie lub oddzielnie.
/ 04.01.2011 07:09
Żur biały fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * gotowanie ok. 50 min * 1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 15 dag wędzonego boczku
- 2 listki laurowe
- po 4 ziarna ziela ang. i pieprzu
- 1 cebula
- marchew
- 1/2 l kwasu żytniego
- ząbek czosnku
- majeranek
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Boczek zalej 1,5 l wody, zagotuj. Dodaj przyprawy, cebulę i marchew, gotuj ok. 40 min. Wyjmij boczek, przyprawy i warzywa. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni.

2. Do wywaru wlej zakwas, dodaj posiekany czosnek, boczek i majeranek. Gotuj 5 min, zapraw śmietaną, dopraw do smaku.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA