Solianka na łopatce wieprzowej. Tradycyjny rosyjski przepis
fot. Adobe Stock
Solianka to zupa gotowana na mięsie wołowym i wieprzowym, kiełbasie oraz wytrawnym winie. Pochodzi z dalekiej Rosji, ale zdecydowanie warto ją wprowadzić do swojego domowego jadłospisu.
Irena Piotrak/20.01.2020 05:05
fot. Adobe Stock
Solianka jest bardzo sycąca (głównie przez zawartość mięs), a do tego wyjątkowo smaczna. Jest też prostsza i szybsza w przygotowaniu od kwaśnicy czy kapuśniaku, więc jeśli masz ochotę na odmianę od naszych tradycyjnych polskich zup, koniecznie wypróbuj tę od naszych wschodnich sąsiadów.
Składniki:
30 dag karkówki wieprzowej,
30 dag wołowiny,
5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej,
2 cebule,
2 ogórki kwaszone,
1 ogórek konserwowy.
10 dag przecieru pomidorowego,
5 ząbków czosnku,
100 ml białego wytrawnego wina,
1 cytryna,
0,5 kostki masła,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
po 20 oliwek zielonych i kaparów,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
Dodać podsmażony na połowie masła przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą soliankę. Smacznego!
Solianka najlepiej smakuje z grubą pajdą domowego pieczywa. Możesz ją przygotować też na rybnym lub grzybowym wywarze – wszystko zależy od tego, co aktualnie masz w lodówce.
Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Forszmak to rodzaj gulaszu, do którego możesz wrzucić wszystko, co masz w lodówce. Tradycyjnie robi się go z mięsa z dodatkiem pomidorów i kiszonych ogórków.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.
Rosół z kaczki to tradycyjna polska zupa, którą można podawać z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Dowiedz się, jak zrobić pyszny i zdrowy rosół z kaczki.
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.