Biała zupa krem ze szparagów

Pamiętaj, by zostawić główki szparagów do dekoracji. Sprawdź przepis na pyszny krem z białych szparagów!

Biała zupa krem ze szparagów
fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 40 min * 1 porcja – ok. 75 kcal

Składniki na 6 porcji zupy ze szparagów:

  • 1 duży pęczek białych szparagów
  • 3/4 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • cukier
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania kremu ze szparagów:


  1. Szparagi umyj, obierz, odkrój główki. Główki i łodygi zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj trochę soli i cukru. Gotuj, aż główki będą prawie miękkie, wyjmij je. Pozostałe pędy ugotuj. Łodygi i wywar zmiksuj z bulionem, przetrzyj przez sito.
  2. Na maśle przesmaż mąkę, nie rumieniąc jej. Rozprowadź śmietanką i zupą. Gotuj 3 minuty, dopraw. Podawaj z główkami szparagów.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 13 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.21 09:26
krem ze szparagów białych nadaje się na komunię
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami