Zupa czosnkowa z ziemniakami

Zupę czosnkową można przyrządzić wg hiszpańskiego przepisu – bez ziemniaków ale z papryką (słodką i ostrą) oraz pomidorami. Paski papryki do tej zupy należy zeszklić razem z cebulą i czosnkiem.

Zupa czosnkowa z ziemniakami

Zupa czosnkowa z ziemniakami

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 250 kcal

Przepis na 4 porcje zupy czosnkowej:

  • 0,75 l–1 l bulionu
  • duża główka czosnku i 2 duże ząbki
  • 5–6 średnich ziemniaków
  • duża cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • oliwa
  • natka
  • sól, pieprz

Sposób wykonania zupy czosnkowej:


  1. Ząbki z całej główki czosnku, obierz, posiekaj i razem z drobno pokrojoną cebulą smaż na patelni na oliwie ok. 2 minuty. Następnie przełóż do garnka.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę. Również przełóż do garnka z czosnkiem. Zalej gorącym bulionem i gotuj około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Gdy ziemniaki zmiękną, zupę zmiksuj na gładki krem. Dalej miksując dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i śmietanę. Zupę zagrzej, ale już nie gotuj. Posyp posiekną natką.
  4. Zupę podawaj z dodatkiem grzanek – najlepiej z białego chleba lub pszennej bułki przyrumienionej na maśle czosnkowym. Jako dodatek można też serwować groszek ptysiowy.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
aga2013.06.12 14:01
Nie znam lepszego przepisu na zupę czosnkową!
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców