Zupa z maślaków

Do zupy wystarczy dodać podsmażone grzyby bez dodatku mąki. Po kilku minutach gotowania zabielamy ją śmietaną lub mlekiem

Zupa z maślaków
fot. Fotolia

Przygotowanie i gotowanie ok. 45 min * 1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki na 8 porcji:

  • 8–10 maślaków
  • 8 dużych ziemniaków
  • duża marchewka
  • 1/3 selera
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • 2 kostki bulionowe
  • 3 łyżki drobnego makaronu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • natka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:


  1. Obierz ziemniaki, marchewkę i seler. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce. Warzywa wrzuć do rondla. Zalej 2 l wrzątku. Dodaj kostki rosołowe, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj 15 minut.
  2. Grzyby oczyść, pokrój, zalej wrzątkiem. Gotuj 2 min, odcedź. 
  3. Na maśle przysmaż grzyby i posiekaną cebulę. Oprósz mąką, zasmaż. Przełóż do zupy, wsyp makaron. Wymieszaj, razem gotuj jeszcze 5–7 minut. Posyp natką, oprósz pieprzem.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie