Solianka - rosyjska zupa

Pełna smaków i aromatów. Solianka to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Solianka - rosyjska zupa

Solianka - rosyjska zupa

Składniki:

  • po plastrze (15 dag) wieprzowej karkówki i wołowiny z udźca
  • 5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kwaszone i 1 konserwowy
  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • cytryna
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • po 20 oliwek zielonych i kaparów
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
  2. Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
  3. Dodać podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
  4. Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
  5. Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą zupę.

Zobacz także:



Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ja2013.08.29 14:36
Zna ktoś jakąś rosyjska restauracje w Polce (a konretnie w Krakowie)?
:)2013.08.29 14:35
To cytryne też się je?
gosciu2013.07.14 20:13
smaczna zupa polecam
Gość2013.05.28 09:31
wow, ale dziwna zupa ta solianka cała
Gość2013.05.28 09:30
Smak całej zupie, jaką jest solianka, nadaje cytryna i przyprawy, A ja właśnie cytryny zaomniałam kupić :/
Gość2013.05.28 09:30
Solianka jest świetna!
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami