Solianka jest bardzo sycąca (głównie przez zawartość mięs), a do tego wyjątkowo smaczna. Jest też prostsza i szybsza w przygotowaniu od kwaśnicy czy kapuśniaku, więc jeśli masz ochotę na odmianę od naszych tradycyjnych polskich zup, koniecznie wypróbuj tę od naszych wschodnich sąsiadów.
Składniki:
- 30 dag karkówki wieprzowej,
- 30 dag wołowiny,
- 5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej,
- 2 cebule,
- 2 ogórki kwaszone,
- 1 ogórek konserwowy.
- 10 dag przecieru pomidorowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- 0,5 kostki masła,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- po 20 oliwek zielonych i kaparów,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
- Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
- Dodać podsmażony na połowie masła przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
- Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
- Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą soliankę. Smacznego!
Solianka najlepiej smakuje z grubą pajdą domowego pieczywa. Możesz ją przygotować też na rybnym lub grzybowym wywarze – wszystko zależy od tego, co aktualnie masz w lodówce.