Placki z bobu i ziół - przepis

Do przygotowania zielonych placków z bobu i ziół możesz użyć ekologicznej mąki orkiszowej. Sprawdź przepis na pyszne placki!
/ 04.06.2013 09:30
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z bobu i ziół - przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 430 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany18-proc.
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Bób ostudź, obierz, włóż do miski malaksera. Wbij jajka i wlej śmietanę. Krótko zmiksuj, tak by bób nie całkiem się rozdrobnił. Dodaj do masy mąkę, rozgniecione ząbki czosnku, posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej kilka łyżek oleju. Usmaż na złoty kolor 16 placków z bobu i ziół. Podawaj z zieloną sałatą, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem winegret.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA