Terrina pomidorowa z szynką - przepis

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • 3 cebule dymki
  • 30 dag szynki drobiowej
  • 3–4 łyżki sosu sojowego
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kostka bulionowa
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanego oregano
  • sos tabasco
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka, podlej winem, dodaj posiekaną dymkę i kostkę bulionową. Gotuj ok. 5 minut. Ostudź i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, wymieszaj z musem pomidorowym. Dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i tabasco, solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i pokrojoną w kostkę szynką.
  2. Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Wlej mus pomidorowy, chłodź kilka godzin. Przed podaniem wyłóż terrinę na talerz, usuń ostrożnie folię. Posyp posiekanym szczypiorem z dymki i udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych. Podawaj pokrojoną w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS