Składniki:
- 80 dag karkówki- 20 dag surowego boczku
- 20 dag wątróbki wieprzowej
- 4 plastry słoniny
- 1 marchew
- seler
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 1 kajzerka
- 3 suszone grzyby
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra
- sól, cukier
- 1 kieliszek malagi
- 1 łyżeczka żelatyny
- plasterek karamboli i gałązka porzeczek lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
2 W szklance przecedzonego wywaru namocz kajzerkę. Resztę zredukuj na małym ogniu do objętości szklanki. Rozpuść żelatynę. Dodaj malagę i sok z cytryny.
3 Wątróbkę pokrój i krótko obsmaż na oleju. Mięsa, wątróbkę, grzyby i kajzerkę zmiel trzykrotnie lub zmiksuj. Dodaj jajka i przyprawy.
4 Wyłóż masę do formy, przykryj plastrami słoniny. Piecz w temp. 180 st. ok. godziny. Usuń słoninę, ostudź i udekoruj owocami. Zalej galaretką i odstaw do lodówki.