Składniki:
- parówki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag masła
- szklankę startego sera
- 2/3 szklanki mleka
- jajko
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki z 2 łyżeczkami oregano, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką proszku do pieczenia. Dodaj 5 dag masła i ugnieć widelcem.
2. Wsyp szklankę startego sera. 2/3 szklanki mleka roztrzep z jajkiem. 4/5 płynu wlej do miski, wymieszaj. Ciasto zagnieć z 2 łyżkami mąki.
3. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Pokrój na 8 kwadratów. Każdy posmaruj mlekiem z jajkiem, połóż po pół parówki i zwiń.
4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch mieszaniną mleka i jajka. Posyp serem. Piecz 15–20 min (190 st.), aż ciasto się zezłoci.