Bazą sosu do mięsa mogą być pomidory, jogurt naturalny, musztarda albo bulion. Najbardziej skomplikowany jest sos pieczeniowy - wymaga posiadania mięsnego wywaru albo usmażenia mięsa. Oto nasze propozycje na sosy do mięs!
Spis treści:
Przepis na sos śliwkowy
Składniki:
- 50 dag suszonych śliwek,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki zalej zimną wodą i odstaw na 5 godzin.
- Następnie gotuj je około 10 minut w tej samej wodzie.
- Zmiksuj z 4 ząbkami czosnku.
- Dodaj gorący bulion warzywny i gotuj przez kolejne 15 minut, aż nieco się zredukuje.
- Dopraw sos do mięsa do smaku mielonym cynamonem, solą i pieprzem.
Przepis na sos musztardowy na zimno
Składniki:
- 100 g majonezu,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- zielona część dymki,
- 1 papryczka chili (bez pestek),
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Majonez wymieszaj z jogurtem i obiema musztardami.
- Dymkę i papryczkę chili drobno posiekaj i dodaj do sosu.
- Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Przepis na sos czosnkowy
Składniki:
- 5 łyżek majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym.
- Dodaj ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i sok z cytryny.
- Dopraw czosnkowy sos do mięsa - tymiankiem, solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos pieczeniowy
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 kostka rosołowa (z dobrym składem do kupienia np. w Lidlu, Rossmannie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso pokrojone w kostkę mięso. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Smaż aż się zarumieni z każdej strony.
- Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Smaż przez 2 minuty.
- Po tym czasie przełóż całość do małego garnka i dodaj gorący bulion (200 ml), liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj przez około 30 minut.
- Odlej odrobinę sosu i gdy wystygnie, dodaj do niego mąkę. Wymieszaj i dodaj go sosu w garnku.
- Gotuj przez kolejne 10 minut.
- Sos pieczeniowy to idealny dodatek do polędwicy wieprzowej, klusek śląskich albo kopytek.
Przepis na pomidorowy sos do mięs
Składniki:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj ząbek czosnku i pomidory.
- Duś przez około 20 minut, aż sos nieco się zredukuje.
- Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
- Sos pomidorowy do mięs możesz podawać z ulubionymi świeżymi ziołami.
fot. Adobe Stock
Przepisy na pyszne mięsa: