Pomidory faszerowane łososiem - przepis

Pyszna przekąska z jajecznicą i szczypiorkiem

Pomidory faszerowane łososiem - przepis
fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 20 min
Zapiekanie: ok. 10 min
Porcja: ok. 270 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 4 duże pomidory
  • 4 plasterki wędzonego łososia (ok. 5 dag)
  • 4 jajka
  • cebula szalotka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka ziaren kukurydzy
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Pomidory umyj, odetnij wierzchy i wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości 1 cm. Oprósz solą i pieprzem. Ustaw przekrojem do dołu. Miąższ pomidorów i odcięte plasterki pokrój w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj miąższ pomidorów i podsmażaj 4 minuty.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Roztrzep widelcem. Dodaj pokrojonego łososia i kukurydzę. Masę wlej do warzyw i smaż, mieszając, 3 minuty, aż się zetnie. Jajecznicę włóż do pomidorów. Przykryj plastrami mozzarelli i posyp szczypiorkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj ok. 10 min (temp. 180 st.), aż ser się roztopi.

Pani Domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem