Terrina z cukinii - przepis

Chrzanowa terrina 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Pyszna przekąska z cukinii, suszonych pomidorów i serka
/ 03.07.2018 12:24
Chrzanowa terrina 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie ok. 30 min (+ chłodzenie)
Porcja ok. 370 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • 3 średnie cukinie (po ok. 30 dag)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 5–6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 50 dag dobrze odciśniętego tłustego lub półtłustego twarogu
  • 30 dag sera typu feta
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukinie umyj, odetnij końce. Dwie cukinie pokrój wzdłuż na cienkie paski, gotuj 3 min w osolonej wodzie, przelej zimną wodą, osącz. Formę keksową wyłóż folią spożywczą i paskami cukinii, tak by wystawały ponad boki formy.
  2. Cebulę obierz, posiekaj. Trzecią cukinię obierz, pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle z cebulą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Ostudź.

  1. Twaróg zmiksuj z fetą. Dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, odrzuć pestki. Suszone pomidory pokrój na paski. Do masy serowej dodaj świeże i suszone pomidory oraz cukinię z cebulą. Wymieszaj i włóż do formy. Ugnieć łyżką, przykryj wystającymi plastrami cukinii i folią. Obciąż deseczką i chłodź kilka godzin. Wyłóż na półmisek, zdejmij folię, pokrój w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA