Omlet - przepis na omlet z szynką i warzywami

Omlet z warzywami fot. Adobe Stock
Taki omlet jest idealny na ciepłe śniadanie. Przygotuj go swoim dzieciom i mężowi. Bedą zachwyceni!
Weronika Kwaśniak / 29.08.2017 21:06
Omlet z warzywami fot. Adobe Stock

Przygotowanie ok. 15 min
Porcja ok. 470 kcal

Składniki na 2 porcje omletu:

  • 6 jajek
  • papryka
  • 2 cebule dymki
  • 10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • 10 dag szynki prasowanej
  • 5 dag startego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Omlet - przepis na puszysty omlet z szynką i warzywami:

  1. Dymkę posiekaj.
  2. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut.
  4. Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
  5. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Roztrzep widelcem i wlej do warzyw.
  8. Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała.
  9. Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu.
  10. Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
  11. Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, posyp wierzch serem.
  12.  
  13. Zdejmij z ognia, odstaw pod przykryciem na 5 minut.
  14. Zsuń na talerz, pokrój na porcje.
  15. Puszysty omlet podawaj na ciepło.

Przepis z "Pani domu"

Sprawdź inne pomysły na śniadanie:

Redakcja poleca

REKLAMA