Przygotowanie ok. 15 min
Porcja ok. 470 kcal
Składniki na 2 porcje omletu:
- 6 jajek
- papryka
- 2 cebule dymki
- 10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- 10 dag szynki prasowanej
- 5 dag startego sera
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Omlet - przepis na puszysty omlet z szynką i warzywami:
- Dymkę posiekaj.
- Paprykę i szynkę pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut.
- Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
- Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Roztrzep widelcem i wlej do warzyw.
- Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała.
- Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu.
- Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
- Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, posyp wierzch serem.
- Zdejmij z ognia, odstaw pod przykryciem na 5 minut.
- Zsuń na talerz, pokrój na porcje.
- Puszysty omlet podawaj na ciepło.
Przepis z "Pani domu"