Puszysty omlet z jarzynami i szynką

Taki omlet jest idealny na ciepłe śniadanie. Przygotuj go swoim dzieciom i mężowi. Bedą zachwyceni!

Puszysty omlet z jarzynami i szynką

Puszysty omlet z jarzynami i szynką

fot. A. Rogalski

Przygotowanie ok. 15 min
Porcja ok. 470 kcal

Przepis na 2 porcje puszystego omletu:

  • 6 jajek
  • papryka
  • 2 cebule dymki
  • 10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
  • 10 dag szynki prasowanej
  • 5 dag startego sera
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Dymkę posiekaj. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut. Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Roztrzep widelcem i wlej do warzyw. Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu. Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, posyp wierzch serem. Omlet z warzywami przykryj i ogrzewaj jeszcze 3 minuty, aż ser się roztopi. Zdejmij z ognia, odstaw pod przykryciem na 5 minut. Zsuń na talerz, pokrój na porcje.
  3. Puszysty omlet podawaj na ciepło.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Beatka2013.06.10 13:07
Ale puszysty omlet z tego wyszedł, wow!
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem