Przygotowanie ok. 35 min
1 porcja – ok. 340 kcal
Składniki na 1 porcję omletu ze szpinakiem:
- 2 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka mąki
- garść liści szpinaku
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- masło klarowane
- sok z cytryny
- 2 pomidory
- płaska łyżka mielonego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania omletu:
- Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz.
- Obierz cebulę, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
- Duś 1 minutę.
- W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę.
- Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Masę jajeczną wylej na szpinak.
- Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut.
- Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę.
- Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami.
- Omlet złóż na pół, natychmiast podawaj.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"