Minitarta z pomidorami

Wykwintna i efektowna przystawka
/ 07.04.2010 11:42

Przygotowanie 30 min * pieczenie ok. 35 min * 1 porcja – ok. 580 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 1 łyżka śmietany
- 4 pomidory świeże lub puszka krojonych
- 16 jaj przepiórczych
- 200 ml śmietany
- oregano
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Z mąki, masła, śmietany, jajka i szczypty soli przygotuj kruche ciasto. Schłodź je w lodówce.

2. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego 4 koła, wyłóż nimi 4 żaroodporne foremki, podpiecz w 200 st. C.

3. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Posyp nimi kruche spody, oprósz oregano.

4. Jajka rozkłóć ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Masą zalej pomidory, ewentualnie posyp startym żółtym serem.

5. Piecz ok. 25 min w 200 st. C, aż zetnie się masa.


Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA