Ogórki małosolne uwielbiają zwłaszcza zwolennicy grilla. Są one bowiem doskonałym dodatkiem do pieczonych kiełbasek, kaszanki i kotletów. Świetnie smakują też na kanapkach i jako przegryzka. Ich przygotowanie jest proste, a na efekt czeka się jedynie 3–4 dni. Zachęcamy więc do rozpoczęcia małej domowej produkcji.
Zobacz, jak należy przygotować ogórki małosolne, aby były aromatyczne i subtelne w smaku, oraz na co zwrócić szczególną uwagę.
Ogórki małosolne - składniki i sposób przygotowania
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujesz:
- małych ogórków podobnej wielkości (6-8cm) bez bulwiastego końca. Ogórki powinny być super świeże i jędrne,
- 2 gałązek kopru,
- 4-5 ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- kamionkowego lub szklanego naczynia (np. słoju),
- przykrywki lub talerzyka, którym przykryjesz marynatę i przedmiotu do jego obciążenia (np. małego słoika wypełnionego wodą).
Jak przygotować ogórki małosolne?
- 1,5 kg ogórków umyj i osusz.
- Ułóż ogórki ścisło w naczyniu, przekładając gałązkami kopru, ząbkami czosnku i kawałkami korzenia chrzanu. Możesz też dodać liście wiśni, czarnej porzeczki lub winorośli oraz ziarna gorczycy.
- Zagotuj ok. 1 l wody z 1,5 łyżki soli.
- Zalej ogórki wodą o temperaturze pokojowej.
- Przykryj talerzykiem i obciąż, aby wszystkie były przykryte zalewą. Odstaw w ciepłe miejsce.
Nasze rady:
- By zawsze mieć w domu smaczne, nieprzekwaszone ogórki małosolne, najlepiej ich małą porcję nastawiać raz na tydzień.
- By ogórki szybciej się ukwasiły, przed włożeniem do naczynia można obciąć ich końce i zalać je nieprzestudzoną, lecz gorącą, osoloną wodą.
Na zlecenie Edipresse Polska - artykuł z "Przyjaciółki"
Zobacz również:
Przepis na ogórki kwaszone Przepis na ogórki marynowane Przepis na korniszony