Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- 300 g cukru,
- 750 ml spirytusu 95%,
- 500 ml wódki 40%.
Przygotowanie:
Nalewka z dzikiej róży wzmacnia ogranizm, dzięki ogromnej ilości świetnie przyswajalnej witaminy C. Zbawiennie wpływa również na nasze nerki i cały układ pokarmowy.
Do nalewki należy zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. W naszym przepisie występuje tylko z cukrem i alkoholem, ale możesz dodać do niej również miód i goździki.
- Owoce dzikiej róży oczyść, usuń nasiona, umyj, osusz. Każdy z nich ponakłuwaj wykałaczką, aby szybciej puściły sok.
- Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach wlej cały alkohol, zakręć słój i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając.
- Zlej, przecedź i przelej do mniejszych butelek.
- Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.
Więcej przepisów na domowe nalewki:
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Przepis na nalewkę z derenia
Przepis na nalewkę z aronii