Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie. Pamiętaj tylko, by owoce dzikiej róży zbierać po pierwszych przymrozkach!

fot. A. Rogalski
  • czas wykonania: 30min.
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

  1. Owoce oczyść, usuń nasiona, umyj i osusz. Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2–3 dni potrząsaj słojem.
  2. Po 2 tygodniach wlej, zakręć słój z nalewką z dzikiej róży i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Zlej, przecedź i wlej do butelki.
  3. Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 1/2 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • 30 dag cukru
  • 150 ml spirytusu 95 proc. alk.
  • 1/4 litra wódki 40 proc. alk.
Pani Domu
Oceń przepis 3 3 3 3 3 3 35 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
kuchareczek ci ja2013.09.18 00:39
Przepraszam wy naprawdę z biotopu uzyskujecie PRZEMROŻONĄ RÓŻE ? Po pierwsze jest to już mazia i witaminy C jest tam 0% Róże zbiera się jeszcze twardą i nawet nie zupełnie wybarwioną ! usuwa się pestki najlepiej pod strumieniem wody ,suszy i dopiero mrozi ! Na wino robi sie PULPĘ z całych owoców i przeciera przez sito !
maria2013.09.11 02:15
powinno się to nazwywać z łupin róży, skoro z samej łupy się robi te nalewkę
Ania2013.08.12 11:35
Nalewka z dzikeij róży jest dobra na przeziębienia
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem