Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie.

Nalewka z dzikiej róży - przepis
fot. A. Rogalski
  • czas wykonania:
Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania

Zobacz nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży! Pamiętaj tylko, by owoce zbierać po pierwszych przymrozkach! Ta nalewka wzmacnia cały organizm. Zbawiennie wpływa zwłaszcza na nasze nerki i cały układ pokarmowy. Ma w sobie naprawdę duże ilości witaminy C. Warto mieć ją w swojej spiżarni.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży:

  1. Owoce oczyść, usuń nasiona, umyj i osusz.
  2. Włóż do słoja, zasyp cukrem i postaw w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2–3 dni potrząsaj słojem.
  3. Po 2 tygodniach wlej, zakręć słój z nalewką z dzikiej róży i zostaw na następne 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając.
  4. Zlej, przecedź i wlej do butelki.
  5. Po 2 miesiącach nalewka z dzikiej róży nadaje się do picia.
Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na nalewki:

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 1/2 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • 30 dag cukru
  • 150 ml spirytusu 95% alk.
  • 1/4 litra wódki 40% alk.
Oceń 2,89 / 38 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny