Przepis Magdy Gessler: sernik krakowski

Jeśli szukałaś idealnego przepisu na sernik, mamy coś dla ciebie!

fot. Adam Sztokinier
  • liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na sernik Magdy Gessler!

Przepis na ciasto:

1. Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
2. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto.
3. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na 30 min.
4. Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki.
5. Nakłuj i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
6. Wyjmij i lekko przestudź.

Przepis na masę serową do sernika:

1. Ser przepuść 3 razy przez maszynkę.
2. Oddziel żółtka od jajek. Utrzyj je z cukrem.
3. Do pulchnej masy dodaj po trochu ser i masło.
4. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny.
5. Ucieraj masę. Gdy stanie się gładziutka, ubij białka na pianę.
6. Masę serową delikatnie wymieszaj z pianą, dodając najpierw ⅓, a potem resztę.
7. Dodaj miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową.
8. Wylewaj masę na podpieczony spód.

Dalsze przygotowanie sernika:

1. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki centymetrowej szerokości.
2. Ułóż z nich na masie serowej ozdobną kratkę. Posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez godzinę.
4. Po upływie wyznaczonego czasu sernika nie wyjmuj! Wyłącz piekarnik i czekaj, aż ostygnie - ewentualnie lekko uchyl drzwiczki.
5. Gdy sernik wystygnie, jest gotowy do podania. Dobrze jest serwować go z konfiturą lub kawałkami skórki pomarańczowej.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Sprawdź inne przepisy na pyszne ciasta:

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
Na masę serową:
  • 80 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ cytryny
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Publikacja:
Oceń przepis 6 6 6 6 6 6 5 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
dedyxxx1112014.04.08 14:11
przepis na sernik mojej babci jest najlepszy na swiecie;)
dedressss2014.04.08 10:06
przepis na sernik Magdy Gessler kojarzy mi się z dzieciństwem:)
sesesese2014.04.08 10:05
przepis na sernik krakowski - pyyycha <3
kamela9902013.11.20 14:23
jeśli Magda Gessler poleca, to musi być pyszny ten sernik:)
sedra2013.11.14 10:11
ten sernik Magdy Gessler wygląda dokładnie jak sernik mojej babci:)
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami