Rolada czekoladowa z bitą śmietaną

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
Na ciasto:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 ml kremówki
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 10 dag mąki

Na krem:
- 0,5 l kremówki
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka żelatyny

Do dekoracji:
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
1. Podgrzej kremówkę, dodaj połamaną czekoladę. Roztop i odstaw do ostudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, dodaj przestudzoną czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż na masę czekoladową. Wprost na pianę przesiej mąkę. Delikatnie wymieszaj.

2. Blachę wyłóż natłuszczonym pergaminem i nałóż ciasto. Piecz w temp. 180 st. ok. 20 minut. Od razu wyjmij i przykryj wilgotną ściereczką, odwróć, delikatnie usuń pergamin. Ciepłe ciasto wraz ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

3. Pomarańczę sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok podgrzej i rozpuść w nim żelatynę.

4. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z pomarańczy. Zmiksuj z ostudzoną żelatyną.

5. Ciasto rozwiń, rozsmaruj 3/4 bitej śmietany. Zwiń w roladę. Posmaruj ją resztą bitej śmietany i posyp wiórkami czekoladowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA