Babeczki owocowe z bitą śmietaną

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- masło do foremek

Do napełnienia:
- 0,25 l śmietany kremówki
- 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku waniliowym (20 dag)
- 1 cytryna
- 1 kieliszek likieru jajecznego
- 50 dag drobnych owoców jagodowych (jagody, borówki, maliny)
- 25 dag grochu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na płatki miękkie masło. Posiekaj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtka i śmietanę. Składniki wymieszaj nożem, a gdy się połączą, szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń i wstaw do lodówki na pół godziny. 

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około3 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie foremki wysmarowane cienko masłem. Przyciśnij wałek i odetnij nadmiar ciasta od brzegów foremek. Wylep foremki, dociskając ciasto do dna i ich boków. Skrawki ciasta ponownie zagnieć,rozwałkuj i wylep nim kolejne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuj widelcem. Do każdej foremki włóż folię i wsyp trochę grochu.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiecz na złoty kolor (10–12 minut). Wyjmij z piekarnika, usuń folię z grochem i ostudź.

4. Przygotuj nadzienie: schłodzoną kremówkę ubij z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Wymieszaj z serkiem waniliowym, likierem jajecznym  i skórką otartą z cytryny. Babeczki napełnij kremem i udekoruj owocami.
DRUKUJ PRZEPIS