Baba cytrynowa lukrowana

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
-  kostka (25 dag) margaryny lub masła
- 4 jajka
-  szklanka cukru
-   szklanka mąki pszennej
-  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  skórka otarta z 1 cytryny
-  2 łyżki likieru cytrynowego
-  łyżka cukru waniliowego
-  sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 20 dag cukru pudru
-  łyżka wódki np. Stock Prestige Citron
-  łyżka pistacji
-  plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Masło umieść w rondelku, stop, uważając, aby się nie przypaliło. Ostudź. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszysty gęsty krem.

2. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową, likier i dokładnie wszystko wymieszaj, powoli dolewając masło. Uważaj, aby w cieście nie pozostały grudki mąki. 

3. Formę na babę wysmaruj tłuszczem, posyp odobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj powierzchnię. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st. Gotową babę przestudź, wytrząśnij z formy, pozostaw do ostygnięcia.

4. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i wódką, aż powstanie śnieżnobiały gęsty lukier. Posmaruj nim babę. Posyp uprażonymi orzeszkami. Udekoruj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA