Mazurek kajmakowy

Zoabcz, jak przygotować pysznego mazurka kajmakowego.

fot. A. Rogalski
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

  1. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier. Obłóż płatkami mocno schłodzonego masła. Składniki zarabiaj, siekając nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj jajko i śmietanę. Energicznie wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i schładzaj 30 min w lodówce.
  2. Ciasto podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na wielkość kwadratowej blaszki. Umieść w dwóch blaszkach przykrytych pergaminem. Każdy prostokąt rozetnij po przekątnej na 2 trójkąty. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piecz na złoto około 15 minut. Ostudź.
  3. Dżem lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko, przełóż nim po dwa trójkąty, lekko dociśnij. Cieniutką warstewką dżemu posmaruj wierzch przekładańców.
  4. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Rozwałkuj, wytnij z niej 2 trójkąty rozmiarów takich jak ciasta. Po marcepanowym trójkącie ułóż na każdym z ciast. Masę kajmakową umieść w szprycy i wyciśnij kajmak na ciasta, robiąc dekoracyjny brzeg. Wierzch dodatkowo ozdób dżemem, posyp płatkami migdałowymi.
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 25 dag mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • -łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • kilka łyżek kwaskowatego dżemu malinowego lub domowej galaretki z czarnej porzeczki
  • 10 dag masy marcepanowej
  • puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • cukier puder
  • płatki migdałowe
Pani domu
Oceń przepis 0 0 0 0 0 0 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami