Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką - przepis składniki i przygotowanie

Smak dzieciństwa!
Weronika Kwaśniak / 25.05.2016 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 2 dag drożdży
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 50 dag truskawek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką!

  1. Przygotuj rozczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany.
  2. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól.
  4. Wlej rozczyn i resztę mleka.
  5. Wszystko wymieszaj mikserem.
  6. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
  7. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk.
  8. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  9. Ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  10. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Na cieście ułóż truskawki.
  11. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie zagnieć w palcach.
  12. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
  13. Placek piecz około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA