Torcik z gruszką - przepis składniki i przygotowanie

Przygotuj ze świeżymi gruszkami lub tymi z puszki!
Weronika Kwaśniak / 30.09.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik z gruszką - przepis składniki i przygotowanie fot. Kasia Bukowska
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek

Krem:


  • 200 g masła
  • 1 krem karpatkowy lub budyniowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 torebki galaretki  truskawkowej
  • puszka gruszek w syropie (lub kilka świeżych gruszek)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik z gruszką!

  1. Jajka ubij z cukrem i wymieszaj z mąką.
  2. Masę przełóż do tortownicy i upiecz biszkopt.
  3. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
  4. Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody.
  5. Z mleka, kremu karpatkowego w proszku i masła przygotuj krem.
  6. Gruszki osącz z zalewy i pokrój na kawałki.
  7. Blaty ciasta posmaruj kremem i wyłóż owocami.
  8. Złóż w całość.
  9. Polej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki, by całość stężała.

Zobacz inne przepisy z gruszkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA