Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie

Najlepszy będzie z dodatkiem orzechów laskowych.
Weronika Kwaśniak / 10.09.2014 08:41
DRUKUJ PRZEPIS
Placek orzechowy - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • łyżka budyniu waniliowego w proszku

Na masę:


  • 80 dag jabłek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na placek orzechowy z jabłkami!

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, połowę cukru, masło i żółtka.
  2. Następnie przełóż ciasto na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  4. Włóż do rondla i upraż z odrobiną wody.
  5. Dodaj rodzynki, połowę orzechów, kaszę, wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem i wymieszaj z budyniem.
  7. 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, resztą wyklej kwadratową foremkę.
  8. Na cieście ułóż wystudzoną masę jabłkowo-bakaliową, a następnie masę białkową.
  9. Całość posyp startym na tarce pozostałym ciastem i resztą pozostałych orzechów.
  10. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C.

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA