Tort kokosowy z orzechami - przepis, przygotowanie i składniki

Pyszny i łatwy w przygotowaniu!
Weronika Kwaśniak / 12.02.2014 10:28
DRUKUJ PRZEPIS
Tort kokosowy z orzechami - przepis, przygotowanie i składniki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 600 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy

Krem:


  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 15 dag serka mascarpone
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag zmielonych niesolonych pistacji

Dodatkowo:


  • niesolone pistacje lub wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:

Sprawdź, jak przygotować tort kokosowy z orzechami!
1. Żółtka utrzyj z cukrem.
2. Białka ubij, połowę piany wymieszaj z żółtkami.
3. Przesiej na nie mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę piany i skórkę z pomarańczy.
4. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
5. Wlej ciasto. Piecz około 20 minut (180 st.).
6. Ostudź, przekrój na 3 blaty. Nasącz sokiem.
7. Budyń ugotuj na mleku. Ostudź.
8. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
9. Cały czas miksując, dodaj po łyżce budyń.
10. Następnie dodaj mascarpone, miąższ z laski wanilii, wiórki kokosowe i pistacje.
11. Kremem przełóż blaty, wierzch i boki także posmaruj kremem.
12. Tort odstaw do lodówki na godzinę.
13. Przed podaniem udekoruj pistacjami lub uprażonymi wiórkami kokosowymi. 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA