Cztery desery z bitą śmietaną

Ubita z cukrem pudrem słodka śmietanka to najprostszy i najdelikatniejszy krem. Jest pyszna i rozpływa się w ustach. Można ją jeść łyżeczką lub przekładać ciasta.

Desery z bitą śmietaną
fot. Fotolia

Mus z adwokatem i orzeszkami pistacjowymi


Jeśli do musu zamiast likieru dodasz np. sok (lub w słodszej wersji syrop) malinowy, truskawkowy czy porzeczkowy, otrzymasz smaczny kolorowy deser dla dzieci.

Przygotowanie – 20 MIN; schładzanie – 5 godz.
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 6 porcji
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 ml adwokata lub innego likieru wg upodobań
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 białka
  • 1 łyżka wyłuskanych orzeszków pistacjowych

SPOSÓB WYKONANIA
  1. Przed rozbiciem jajka dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. Żółtka ubijaj na parze z cukrem pudrem i łyżką wrzątku, aż powstanie puszysta masa. Połącz ją z adwokatem.
  2. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Podgrzewaj, aż się rozpuści, wystudź. Dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
  3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Białka ubij na pianę. Masę jajeczną połącz najpierw ostrożnie z bitą śmietaną, a potem z białkami.
  4. Deser rozłóż do pucharków, wstaw do lodówki, by stężał. Przed podaniem posyp posiekanymi orzeszkami.

Zobacz inne przepisy na desery z bitą śmietaną!



Przyjaciółka
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem