Szarlotka z niespodzianką - przepis

Szarlotka z niespodzianką - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Masę jabłkową warto wymieszać z 2 łyżkami migdałów w płatkach – zyska na smaku
/ 29.08.2013 11:43
Szarlotka z niespodzianką - przepis fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie i pieczenie ok. 90 min
1 porcja – ok. 410 kcal

Na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • 2 żółtka ugotowane
  • 3 łyżki śmietany

Na nadzienie:

  • 1 kg jabłek, np. papierówek
  • cytryna
  •  3 brzoskwinie
  • 15 dag cukru
  • 15 dag borówki amerykańskiej

Sposób wykonania:

  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtka (ugotowane przetrzyj przez sito) oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, schłodź.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazdka nasienne, pokrój na kawałki.
  3. Włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, duś na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać.
  4. Brzoskwinie umyj, zdejmij z nich skórkę, owoce pokrój na cząstki, usuń pestki.
  5. Ciasto podziel na połowę. Jedną rozwałkuj na 1 cm grubości i wyłóż nią dno i boki tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
  6. Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, przykryj ją kawałkami brzoskwiń.  
  7. Resztę ciasta zetrzyj na dużych oczkach, posyp nim owoce. Szarlotkę piecz ok. 30 min w 190 st. C. Przed podaniem udekoruj świeżymi borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA