Beza z truskawkami - przepis

jedzenie na podłodze
Małe beziki można zabarwić różnokolorowymi barwnikami spożywczymi. Zobacz przepis na pyszną bezę z truskawkami!
/ 05.07.2018 13:46
jedzenie na podłodze

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 6–8 porcji bezy z truskawkami:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 0,25 l kremówki
  • 70 dag truskawek

Dodatki do bezy z truskawkami:

  • 2–3 łyżki posiekanej białej czekolady
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki mięty lub melisy

Sposób wykonania bezy z truskawkami:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Ubijaj dotąd, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i narysuj na nim 4 koła o średnicy 8–10 cm. Pianę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij spiralnie na narysowane koła. Z reszty piany wyciśnij na obrzeżu kół ok. 40 rozetek.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 10 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 150 st. i piecz jeszcze przez ok. 20 minut.
  4. Zostaw bezy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym.
  5. Na krążkach bezowych rozsmaruj trochę bitej śmietany, ułóż rozetki. Środek wyłóż bitą śmietaną i truskawkami. Posyp posiekaną białą czekoladą.
  6. Bezę z truskawkami udekoruj listkami mięty i od razu podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA