Blok czekoladowy z biszkoptami i orzechami - przepis

Deser podawaj polany karmelem i posypany orzechami

Blok czekoladowy z biszkoptami i orzechami

Blok czekoladowy z biszkoptami i orzechami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie 25 min (+ chłodzenie 3–4 godz.)
Porcja ok. 375 kcal

Przepis na 16 porcji:
- opak. mleka w proszku (40 dag, nie granulowane)
- 25 dag masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki wody
- 6 łyżek ciemnego kakao
- 10 dag biszkoptów
- 10 dag orzechów
- 5 dag rodzynek
- kieliszek rumu (40 ml) do namoczenia rodzynek

Do dekoracji:
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru

Sposób wykonania:
1. Masło, cukier, cukier waniliowy i wodę umieść w garnku. Ogrzewaj na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż składniki się połączą. Odstaw z ognia. Dodaj mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszaj.

2. Biszkopty pokrusz na grubsze kawałki i dodaj do masy. Wsyp uprażone na suchej patelni orzechy i namoczone w rumie rodzynki. Masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Chłodź 3–4 godziny.

3. Wyłóż na półmisek. Przygotuj karmel: na patelni roztop cukier, rozpuść w 2–3 łyżkach wody. Włóż połówki orzechów, wymieszaj, aby równo pokryły się karmelem. Ostudź do temperatury pokojowej i ułóż na wierzchu bloku czekoladowego.

Pani Domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem