Kruche babeczki z orzechami w karmelu

Podobne nadzienie przyrządzisz z dodatkiem migdałów
/ 28.11.2011 06:40

Przygotowanie 30 min * pieczenie 12 min * 1 porcja – ok. 285 kcal

Składniki na 20 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli

Na nadzienie:

- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag suszonych śliwek lub rodzynek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego

Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier puder i sól oraz płatki masła. Siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 min do lodówki.

2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim 20 foremek o średnicy 7 cm, ponakłuwaj. Piecz 10–12 min w temp. 200 st. C.

3. Na patelni skarmelizuj cukier. Rozprowadź masłem i mlekiem. Do masy dodaj orzechy i rodzynki, dokładnie wymieszaj. Napełniaj babeczki.

Smakowite desery - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA