Eklerki z kremem

Środki eklerek dodatkowo można posmarować cieniutką warstewką dżemu malinowego. Będą pyszne. Sprawdź przepis!

Eklerki z kremem

Eklerki z kremem

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 50 min  * 1 sztuka – ok. 320 kcal

Składniki na 6–8 sztuk eklerków z kremem:

  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • cukier wanilinowy
  • 20 dag mąki
  • 500 ml śmietanki 36-proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób wykonania eklerków z kremem:


  1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
  2. Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku. 
  3. Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
  4. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pudrem.

Smakowite desery - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie