Naleśniki z pomarańczami

Naleśniki będą pulchniejsze, jeśli dodasz do ciasta wodę mineralną gazowaną.

Naleśniki z pomarańczami

Naleśniki z pomarańczami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 60 min 
Porcja:  330 kcal

Składniki na 18 sztuk:

  • 25 dag mąki
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • olej
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag serka waniliowego 
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • cukier waniliowy
  • cukier
Sposób wykonania:
  1. Z mąki, jajek, mleka, 2 łyżek oleju, łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw na 30 minut, aby mąka spęczniała.
  2. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę. Wszystkie pomarańcze obierz, usuwając białe podskórze. Spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu. Z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.
  3. Fileciki pomarańczy zasyp cukrem waniliowym i łyżką cukru. Zalej 1/3 szklanki soku pomarańczowego i duś 3–4 minuty. Fileciki wyjmij z syropu. Na patelni skarmelizuj 3 łyżki cukru z masłem, rozprowadź syropem z filecików oraz sokiem wyciśniętym z resztek miąższu pomarańczy. Dodaj skórkę pomarańczową i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  4. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem usmaż złote naleśniki. Posmaruj je serkiem waniliowym i obłóż duszonymi filecikami pomrańczy. Składaj w chusteczkę, polewaj sosem. Natychmiast podawaj.

Smakowite desery - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie