Tartaletki ze śliwkami - przepis

ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock
Posiekane orzechy możesz wymieszać z karmelem, a gdy ostygną, posypać nimi ciastka
/ 30.08.2018 10:16
ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 15 min
Porcja: 385 kcal

Składniki na 8–10 porcji:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 dag masła

Obłożenie:

  • 70 dag śliwek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 2 budynie orzechowe lub toffi
  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania tartaletek ze śliwkami:

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, obłóż drobno pokrojonym masłem. Siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj skórkę z cytryny, śmietanę i żółtka. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń w folię. Schładzaj około 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek na tartaletki. Wylep nimi natłuszczone foremki. Ponakłuwaj spody. Piecz na złoto (ok. 15 min) w temperaturze 200 st.
  3. Zagotuj 500 ml mleka. W pozostałym rozmieszaj oba proszki budyniowe. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj. Budyń ostudź.

  1. Masło utrzyj na puch z dodatkiem połowy cukru. Ucierając, dokładaj po łyżce budyniu. Kremem napełnij tartaletki.
  2. Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Zagotuj sok z cytryny z cukrem. Kiedy cukier się stopi, włóż śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj 2 min. Wyjmij, przestudź. Ułóż na kremie, posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz ciastka udekorować bitą śmietaną.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA