Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 15 min
Porcja: 385 kcal
Składniki na 8–10 porcji:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 żółtka
- 1–2 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka otarta z cytryny
- 20 dag masła
Obłożenie:
- 70 dag śliwek
- 10 dag orzechów laskowych
- 2 budynie orzechowe lub toffi
- 750 ml mleka
- 8 łyżek cukru
- kostka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania tartaletek ze śliwkami:
- Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem, obłóż drobno pokrojonym masłem. Siekaj, zarabiając nożem, aż powstaną grudki. Dodaj skórkę z cytryny, śmietanę i żółtka. Zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Zawiń w folię. Schładzaj około 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki nieco większe niż średnica foremek na tartaletki. Wylep nimi natłuszczone foremki. Ponakłuwaj spody. Piecz na złoto (ok. 15 min) w temperaturze 200 st.
- Zagotuj 500 ml mleka. W pozostałym rozmieszaj oba proszki budyniowe. Wlej do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotuj. Budyń ostudź.
- Masło utrzyj na puch z dodatkiem połowy cukru. Ucierając, dokładaj po łyżce budyniu. Kremem napełnij tartaletki.
- Śliwki wydryluj, pokrój na ćwiartki. Zagotuj sok z cytryny z cukrem. Kiedy cukier się stopi, włóż śliwki. Wymieszaj i podgrzewaj 2 min. Wyjmij, przestudź. Ułóż na kremie, posyp posiekanymi orzechami. Dodatkowo możesz ciastka udekorować bitą śmietaną.