Piernikowy przekładaniec

Korzenny smak ciasta wybornie przełamuje budyniowa pianka

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 40 min * pieczenie 50 min * 1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 16 porcji:
- 50 dag mąki
- 25 dag cukru
- 5 jajek
- po 20 dag miodu i masła
- 1 łyżka przyprawy do pierników -
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 5 łyżek marmolady

Sposób wykonania:
1. 5 dag cukru zrumień w rondelku. Wlej 100 ml wody, gotuj, aż karmel się rozpuści.

2. Połowę masła utrzyj z resztą cukru i żółtkami. Dodaj miód, karmel, mąkę, kakao, przyprawę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Połącz delikatnie z pianą z białek.

3. Ciasto przełóż do formy. Piecz ok. 50 min w 200 st. C. Ostudź, przekrój na 3 płaty. Dwa pierwsze przełóż marmoladą. Kolejną warstwę kremem zrobionym z ugotowanego budyniu zmiksowanego z masłem.

Pyszne słodkości - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 14 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców