Łódeczki z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser wzbudzi zachwyt każdego łakomczucha

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 30 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 260 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki masła
- owoce do dekoracji (świeże, z puszki lub konfitury)
- cukier puder

Sposób wykonania:
1. Ciasto pozostaw na 2 godziny w temp. pokojowej, by rozmarzło.

2. Połowę mleka zagotuj z masłem. W pozostałym rozprowadź budyń (w razie potrzeby dodaj cukru), wlej do gorącego mleka, gotuj ok. 2 min, ciągle mieszając. Zestaw z ognia, ostudź.

3. Ciasto pokrój na równej wielkości prostokąty. Krótsze boki składaj na pół, smaruj białkiem i zlepiaj tak, by powstały łódeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15–20 min w 220 st. C, ostudź.

4. Łódeczki napełniaj budyniem. Udekoruj kawałkami owoców, oprósz cukrem pudrem.

Pyszne słodkości - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem