Rolada z galaretką

Biszkoptowy łakoć dla każdego!

Rolada z galaretką
fot. Fotolia

Składniki na roladę z galaretką:

  • 5 jajek
  • po 5 łyżek cukru i mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół opakowania czerwonej galaretki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:


  1. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wylać do wąskiej formy, zastudzić.
  2. Białką ubić. Dodać cukier puder, ubić. Żółtka rozkłócić. Dodać do białek razem z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Upiec na rumiano w 190ºC.
  3. Jeszcze ciepłą roladę zwinąć, owinąć ściereczką, wystudzić.
  4. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Posmarować nią ciasto, na środku położyć słupek galaretki.
  5. Zwinąć roladę z galaretką, posmarować polewą, schłodzić.

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Lucy2013.06.10 15:40
Rolada z galaretką? Nie lepej z bitą śmietaną?
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców