Przepis na gołąbki Magdy Gessler

Takich gołąbków jeszcze nie jadłaś! Wypróbuj nowy przepis słynnej kreatorki smaków.
Weronika Kwaśniak / 19.09.2014 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na gołąbki Magdy Gessler Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 głowa kapusty
  • 2 cebule
  • 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gołąbki Magdy Gessler!

  1. Grzyby mocz przez noc, a rano gotuj do miękkości (w lekko osolonych 2 litrach wody).
  2. Odcedź, wywar zachowaj.
  3. Pęczak zalej 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
  4. W tym czasie usuń głąb z kapusty i włóż ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody.
  5. Gotuj przez około 10 minut.
  6. Oddziel od siebie liście kapusty.
  7. Posiekaj cebulę i zeszklij na słoninie.
  8. Grzyby posiekaj.
  9. Do przestudzonego pęczaku dodaj cebulę, posiekane grzyby i jajka.
  10. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  11. Napełnij liście farszem i ciasno zwijaj.
  12. Na dno szerokiego rondla lub naczynia do zapiekania włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty, ułóż na nich ciasno gołąbki.
  13. Zalej resztą wywaru z grzybów. Powinny być w trzech czwartych przykryte.
  14. Jeśli trzeba, dolej wody, pilnując, by wywar był słony.
  15. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, duś gołąbki przez godzinę.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)


Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA