Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na aromatyczną gęś z sałatką fasolowo-kapuścianą!

Magda Gessler, gęś, gęś pieczona, przepisy, kuchnia, danie główne
fot. Adam Sztokinier
  • liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

Zobacz przepis Magdy Gessler na gęś pieczoną!
  1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka).
  2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
  3. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez około 3 godziny.
  4. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku.
  6. Podbierz jednak chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
  7. W czasie pieczenia zrób sałatkę: ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  8. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
  9. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę.
  10. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby aż ociekała.
  11. Podawaj gęś obłożoną sałatką na półmisku.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Zobacz inne przepisy na dania z gęsiny:

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

Do gęsi:
  • 1 gęś zatorska około 5 kg
  • sól i pieprz
  • majeranek

Na sałatkę:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy)
  • 2 duże białe cebule
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej)
  • dużo białego pieprzu
Publikacja:
Redaktor: Kuchnia, Dom
Oceń 2,91 / 35 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj

Zapiekanka pasterska z cheddarem - Kasia gotuje z Polki.pl

 

Zobacz także

 
 
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny