Przepis Magdy Gessler: gęś pieczona

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na aromatyczną gęś z sałatką fasolowo-kapuścianą!

fot. Adam Sztokinier
  • liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni

Sposób przygotowania

1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka).
2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240°C) na 35 minut.
3. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez około 3 godziny.
4. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku.
6. Podbierz jednak chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
7. W czasie pieczenia zrób sałatkę: ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
8. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
8. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę.
9. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby aż ociekała.
10. Podawaj gęś obłożoną sałatką na półmisku.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

Do gęsi:
  • 1 gęś zatorska około 5 kg
  • sól i pieprz
  • majeranek

Na sałatkę:
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy)
  • 2 duże białe cebule
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej)
  • dużo białego pieprzu
Publikacja:
Oceń przepis 4 4 4 4 4 4 7 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
fedyx1112013.12.03 09:59
gęś pieczona to idealny obiad na Boże Narodzenie:) zwłaszcza jeśli Magda Gessler go poleca:)
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie